Barnens sommarbuffé – för alla sinnen och åldrar

54 min

Fia Gulliksson reser tvärs över Storsjön till Böle i Jämtland där Maria Louisa Parian Hallqvist dukar upp en läcker sommarbuffé som inga barn ska kunna motstå att äta, och helst ska vara med och laga… Maria använder sig i sitt arbete av Saperémetoden - ett pedagogiskt verktyg för att öva upp barns sensoriska förmåga och samtidigt utveckla sina ordförråd. Saperémetoden handlar om att barn ska använda alla sina sinnen när de tar sig an och smakar på maten - att våga och vilja smaka.

  
Maria Louisa Parian Hallqvist
kommer ursprungligen från Filipinerna, och hennes föräldrar har sina rötter i Spanien. Hon är utbildad kock och har en fil kand. i pedagogik. Maria har tagit med sig en stor del av sina tidigare kulturers matlagning till byskolan i Böle med 120 elever.

Tillsammans med sin kollega lagar hon all mat från grunden i köket, bakar allt bröd och samtalar med eleverna om maten. Skolrestaurangen är dessutom öppen för allmänheten och många boende i närheten äter sin lunch bland eleverna eller köper med sig matlådor hem till middagen.

Dagens Meny blir en bågnande buffé med Sotanghon (Filippinsk kycklingrätt med glasnudlar), panerad lax med räksås, ostgratinerad potatis, banan- och jordgubbssmoothie, minimuffins med gräddfrosting och melondryck till. Gott och nyttigt för alla sinnen och åldrar när det ska dukas fram till festligheter en härlig sommardag…

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Pink Floyd - Another Brick In The Wall
    Album: The Wall
    Kompositör: Roger Waters
    Bolag: HARVEST
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista