Den vilda jakten på guldpalmen - Kino slutspurtar i Cannes

5:33 min

Alexandra Rapaport är ett av de svenska hoppen på röda mattan på filmfestivalen i Cannes i år. Hon är med i Thomas Vinterbergs Jakten, som är en av de 22 filmer som tävlar om en Guldpalm. I veckans Kino summerar Lisa Bergström och Roger Wilson årets festival. Det handlar om politik och glamour, filmkonst och big business när världens största filmfestival går mot sitt slut. Hör om varför Gael Garcìa Bernal i frågasätter demokratibegreppet, träffa underbarnet Xavier Dolan och hör en intervju med författarparet Ahndoril, vars bok Hypnotisören snart är färdig film av Lasse Hallström. Programledare: Lisa Bergström och Roger Wilson.

Skådespelerskan Alexandra Rapaport har i år gjort debut på röda mattan i Cannes . Hon är med i danske regissören Thomas Vinterbergs Jakten, som är den enda nordiska långfilm som är med och tävlar om Guldpalmen. Så här beskriver Alexandra Rapaport hur det är att bafinna sig på stjärnornas sida av kravallstaketen.

Thomas Vinterbergs film Jakten handlar om en oskyldig man som blir beskylld för att ha gjort sexuella övergrepp på barn på den förskola där han arbetar. Något som drar igång vad som mest liknar en häxjakt i den lilla byn där han bor. I mötet med världspressen var det många som undrade över Thomas Vinterbergs syn på den moderne skandinaviske mannen.

God's Horses av fransk-marockanske Nabil Ayouch är en film om de unga självmordsbombare som tog sin in på Cafe Espana i Marocco och sprängde det i luften 2003. Eller snarare det är en film om deras väg och val i livet. Om strukturer, våld, och behovet av att hitta sin plats i världen. Lisa Bergström träffade honom i Cannes.

En av Roger Wilsons höjdpunkter i Cannes var att träffa det fransk-kanadensiske filmiske underbarnet Xavier Dolan, känd för filmer som Jag dödade min mamma och Hjärtslag. Den här gången besöker Dolan festivalen med filmen Laurence Anyways.

Cannes har också blivit en plats där den svenska filmbranschen väljer att presentera sina filmprojekt för främst svenska journalister. Om det är för att man tror att cannesglamouren ska smitta av sig, eller för att man vill imponera på sina medfinansiärer från andra länder, är inte helt tydligt. Men en sak är säker, alla är här. Bland de svenska aktiviteterna fanns en visning av 20 minuter av Lasse Hallströms Hypnotisören. Baserad på boken som är skriven av Alexandra och  Alexander Andoril under deras gemensamma alias Lars Kepler. Kino träffade dem:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista