Popkulturens Big Bang – dåtiden som format nutiden

54 min

Det tidiga 1980-talet kan beskrivas som populärkulturens Big Bang. En explosiv tid av utveckling av både mode och musik som kommit att prägla vår samtid, i kanske större utsträckning än vad vi tror. Denna stora smäll som gav syre till den kommande kulturella - och i viss mån kommersiella - utvecklingen av popkulturen skedde framför allt i New York. I veckans STIL zoomar vi oss tillbaka trettio år i tiden för att titta närmare på vad som egentligen hände.

Kanske kan man till och med tidsbestämma denna popkulturella Big Bang till april 1982. Det var nämligen då som Madonna släppte sin första singel Everybody. Med den inledde hon inte bara sin egen karriär, utan kom även att bana väg för många andra artister som kommit att slå mynt av sitt så kallade ”varumärke”. Samma år släppte Grandmaster Flash and the Furious Five låten The Message, och etablerade därmed hip hop som ett begrepp, och i förlängningen ett mode. Samma år skapade även den amerikanske modeskaparen Stephen Sprouse sin första kollektion som gav honom möjlighet att några år senare slå modevärlden med häpnad över sin blandning av rockighet, graffititryck och hög kvalitet på hantverket. Ja, det var även den hösten som en viss modeskapare vid namn Karl Lagerfeld blev chefsdesigner för modehuset Chanel där han kom att plocka in flera av de influenser som bubblade fram från New Yorks musikscen.

En av dem som kom att präglade flickors garderober rejält under denna tid var emellertid ingen modeskapare, utan en 26-årig sångerska vid namn Madonna. Med sin andra platta, Like a Virgin, från 1984 (med påföljande turné i USA året därpå och massiv exponering på den nya tv-kanalen MTV) blev Madonna den första popstjärna vars look fans kunde skaffa sig – utan större kostnad och besvär. På jakt efter vita spetsunderkjolar rotades det mammors underklädeslådor, det klipptes och klistrades och ingen hade inte en tanke på att magen – som skulle synas– skulle vara platt och vältränad och göra sig på bild. Det var en billig look, i flera bemärkelser. Men bakom den fanns faktiskt en stylist vid namn Maripol. Vad hände med henne? Ja, det berättar hon i veckans program. Vi har ringt upp henne och frågat.

Vi har även varit i New York och besökt tidningsredaktören Kim Hastreiter. Tillsammans med David Hershkovitz grundade hon 1984 Paper Magazine som fångade upp dåtidens trender, som inte fick utrymme i annan media. Tidningen lever vidare och Kim Hastreiter är fortfarande lika nyfiket entusiastisk inför nya begåvningar. 2010 tilldelades hon den amerikanska modebranschorganisationen CFDA:s mediapris, The Eugenia Sheppard Award. Vi har även mött Disey, en av de första i Sverige med att måla graffiti. Han och hans gäng blev stilpionjärer som hämtade inspiration från New York.

Veckans gäst är Claes Blom, chefredaktör för Sköna Hem med en lång karriär på tidningen Vecko-Revyn bakom sig.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".