Inte säkert tillväxtekonomierna slår Europa

14 min

Under vårt tema "Samtal:Europa" nyanseras bilden av tillväxtekonomier som Kina och Indien, som framtidens självklara vinnare. Detta när frilansjournalisten Per J Andersson läser ekonomen Ruchir Sharmas bok Breakout Nations. Hör också frilansjournalisten Dan Jönsson göra ännu ett nedslag på en europeisk plats som säger något om vad det är att vara europé: Gibraltar.

Kris i Europa – men hur är framtidsutsikterna i resten av världen? I europeiska medier brukar prognosen vara tydlig: världens tillväxtekonomier kommer att gå om Europa ekonomiskt. Men stämmer det?

Den indiskfödde ekonomen Ruchir Sharma gör en bredare analys av världens tillväxtekonomier, och konstaterar att de har fler saker som skiljer dem åt, än som förenar dem.

Råvaruexporten är avgör

En avgörande faktor för deras framtidsutsikter är hur beroende de är av råvaruexport. Att priset på råvaror kommer att fortsätta stiga i stadig takt är en av vår tids ekonomiska illusioner, anser Ruchir Sharma.

Nedslag i Gibraltar

I vår serie om europeiska platser som säger något om vad det är att vara europé, ska Dan Jönsson göra ännu ett nedslag. I dag handlar det om Europas sista koloni: den lilla ön Gibraltar vid Medelhavets mynning - en en brittisk koloni sedan 300 år.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".