Vapenhandels vanställande verkan

55 min
Om en handel med ett högt pris. Sveriges saudiska äventyr är bara ett exempel ur vapnens värld, där ekonomi och ideologi alltid verkar väga tyngre än etik och respekten för mänskligt liv. Reportage från Mexiko, där amerikanska vapen eldar på kartellernas våldsorgie, och från Belgien, där vapenfabrikerna firar triumfer i urskiljningslös export. Hör även Sverige och Saab anklagas för Sydafrikas havererade demokrati.

Vapenhandeln är en handel som hamnat i skuggan just för att de som deltar i den – vapenindustrier, handlare, köpare och politiker – inte har intresse av insyn. Men vapenhandeln i världen växer, och dess konsekvenser likaså. Experter räknar med att den svarar för nära nog hälften av all korruption i världen, och att den dessutom förvärrar konflikter och kriminalitet.

Konflikts Lotten Collin har rest till området kring Rio Bravo, i gränstrakterna mellan USA och Mexiko. I våras invigde den mexikanske presidenten en jättelik skylt, byggd av tre ton beslagtagna automatvapen, med en vädjan riktad till den amerikanska sidan "No more weapons" - Inga mer vapen. För dom amerikanska vapen som förs in i Mexiko har bidragit att göra konflikten med Mexikos knarkkarteller direkt systemhotande. Nästan 50 000 personer har fått sätta livet till de senaste fem åren, och bara i veckan uppagades en massgrav med 49 mördade i gränsstaden Reynosa. Lotten Collin besökte staden strax innan upptäckten, men började på andra sidan gränsen, i vapenaffären i McAllen, Texas.

Den 20 oktober förra året kablades bilderna ut från staden Sirte i Libyen föreställande rebeller som håller upp en gyllene, vackert graverad .45-kalibrig pistol av märket Browning. Mannen med den gyllene pistolen, Muammar Kadaffi, hittades gömd i ett avloppsrör av betong och misshandlades och sköts till döds. Om man studerar bilderna av pistolen närmare kan man se att det står Made in Belgium på den.  Den är nämligen tillverkad av samma fabrik i Liege i Belgien som alltså gör de mexikanska knarkkartellernas favoritvapen.

Historien om hur den här pistolen, som en del av en stor vapenleverans, kom i Kadaffis ägo har sedan bilderna spreds över världen skakat Belgien, och satt europeiska vapentillverkares skuggvärld av handel med tvivelaktiga regimer i skarp belysning, liksom de icke önskade, farliga konsekvenser den handeln kan få för en hel regions stabilitet. Konflikts Ivar Ekman åkte till Liége tillsammans med den belgiske journalisten Damien Spleeters, för att ta reda på mer, och började sitt sökande vid alla vapens början, i smedjan.

Det politiska dilemmat som gäller för nästan all vapenhandel – å ena sidan lokal sysselsättning och ekonomi och å den andra etik och rätt – har gjort att mycket av internationell vapenhandel sker under hemlighetsmakeri, till kunder och med metoder som vare sig industri eller politiker vill skylta med. En "skuggvärld" kallas den i en aktuell bok, som uppmärksammats mycket internationellt och blivit ett verk många nu refererar till när det gäller vapenhandel. Boken "The Shadow World - Inside the Global Arms Trade" är skriven av Andrew Feinstein, som i över ett decennium i forskat världens vapenaffärer. Konflikts Mikael Olsson sökte först Feinstein i London där han idag bor, men fick tag på honom långt därifrån; i Kapstaden i Sydafrika, där Feinstein ursprungligen kommer ifrån.

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Ivar Ekman