DNA-duschar - ett pilotprojekt för rånskydd

25 min
Ett 20-tal guldsmedsaffärer i landet har varit med i ett pilotprojektet för ett nytt sorts rånskydd där ett sprinklersystem med så kallat "märk-DNA" "duschar" över rånarna. Nu ska alla landets polisdistrikt börja använda tekniken med specialkomponerat DNA från växter. Vetenskapsradions Hanna Westerlund begav sig till polishuset på Kungsholmen i Stockholm för att ta reda på hur det funkar. Mikael Andersson som utbildar kriminaltekniker DNA-duschar sig själv och en skyltdocka.

Danska forskare har hittat 86 miljioner år gamla, levande, bakterier under havsbotten i Stilla havet. Ännu äldre fynd har gjorts tidigare av bakterier i underjordiska saltavlagringar. Danskarna beräknar att de 86 miljoner år gamla bakterierna är vid liv och geomikrobiologen Karsten Pedersen vid Chalmers tekniska högskola, som har läst den danska studien, säger att bakterierna under alla dessa år har ätit lite, lite, lite.

Utanför London utspelade sig i veckan en tävling för chattprogram. En jury bedömer om chattsvaren kommer från en maskin eller en människa, enligt Alan Turings riktlinjer. Torill Kornfeldt frågade Hugh Loebner, som har anordnat tävlingen sen 1990, om han tyckte att ett program som klarar testet faktiskt kan sägas tänka, som Turing föreslog.
--Alltså, vi antar att människor tänker, och om vi inte kan skilja på en människa och en maskin så måste vi ju anta att maskinen gör det också.
Ingen maskin vann i år heller.

 

Den första privatägda rymdfarkosten, inhyrd av NASA, lyfter mot den internationella rymdstationen, lördag 13 maj. Björn Gunér berättar om utvecklingen med privat rymdfart.