Smarta recept ger bättre båtfärger

20 min

Alla de växter och djur som biter sig fast i båtbottnar innebär en enorm kostnad för sjöfarten. Det handlar bland annat om kostnader för ökad bränsleåtgång när fartygen går trögare i vattnet. Att få fram en effektiv båtbottenfärg som kan stöta bort den här påväxten, samtidigt som färgen inte skadar miljön, är många forskares mål. Fredagens Vetandets värld handlar om den här jakten efter nya, effektiva båtbottenfärger.

Lika länge som det funnits båtar har människor försökt skydda dem mot alger, musslor och kräftdjur. Idag är båtbottenfärger en kemiskt avancerad miljardindustri, men vårt huvudsakliga vapen mot marina växter och djur är samma som för tusentals år sedan, nämligen koppar.

Att uppfinna ett ämne som fungerar utan att skada naturen är många färgforskares dröm, men i väntan på den snilleblixten finns det andra sätt att göra båtfärgerna mer miljövänliga. I Göteborg har en grupp forskare hittat en metod att använda dagens bekämpningsmedel på ett smartare sätt.

Vetandets värld berättar om projektet Marine Paint, som nu avslutas efter nästan tio års forskning, om båtbottenfärgernas smutsiga historia och nya EU-direktiv som kan leda till att mer koppar släpps ut längs svenska kuster.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".