Berlin-Baghdad Express: Järnvägen skulle vinna ett krig och en värld

15 min
Under första världskriget ville Tyskland dra med sig världens muslimer i heligt krig mot britterna och planerade därför en järnväg mellan Berlin och Bagdad, berättar journalisten och författaren Björn Kumm, som läst boken The Berlin-Baghdad Express. Hör också frilansjournalisten Margareta Flygt om den schweiziske nazisten Francois Genoud. Boken hon har läst kommer för övrigt i svensk översättning nu i augusti. Då med titeln: Mörkermannen - Francois Genouds gåtfulla liv i Goebbels och Schakalens skugga. (Det här programmet sändes första gången den 26 april 2011)

Tysklands viktigaste verktyg när det gällde att dra med muslimerna i kriget mot britterna var de storslagna planerna på en järnväg mellan Berlin och Bagdad. Hör vår mångårige medarbetare Björn Kumm om boken om järnvägen, som byggdes både för att vinna ett krig och en värld.

Och Margareta Flygt har läst om Francois Genoud – schweizaren som fick skaka hand med Hitler på 30-talet, och sedan aldrig övergav nazismen.

Ända fram till sin död år 1996 var Genoud nazist och judehatare, vilket ledde till samarbete både med vänsterterrorister och islamistiska terrorgrupper.