Framtidens web helt utan bilder

25 min
Ett helt nytt internet, ett talat internet som kallas spoken webb består av enbart ljud och nås med hjälp av vanliga enkla mobiltelefoner på GSM-näten. Tanken är att det här ska ge de många miljarder människor som idag saknar tillgång till nätet, men som lätt kommer åt en billig mobil, de ska få chansen att kommunicera med andra över hela planeten och det här utan att behöva kunna läsa eller skriva, det räcker att kunna prata och att kunna slå ett telefonnummer. Veckomagasinet innehåller också klimatskeptiker, nedlagd antibiotika och läckande gas i Nordsjön.

Johan Bergendorff säger att det återstår att se om det blir flipp eller flopp för det talade internet när det lanseras i sommar.

Sex av tio svenska kommunpolitiker och chefer är klimatskeptiker, det vill säga tycker att klimathotet är allvarligt överdrivet av både media och forskare. Det rapporterade till exempel Dagens Nyheter i veckan efter att ha läst en ny rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, men både mediarapporteringen liksom slutsatserna i rapporten har fått kritik för att överdriva problemet.

Frågan är hur klimatskeptiska våra kommunpolitiker är egentligen. Therese Bergstedt har träffat forskaren Annika Carlsson- Kanyama som står bakom rapporten och Olle Häggström, som är skribent på Uppsalainitiativet, en vetenskaplig blogg som bemöter klimatskeptiska argument och professor i matematisk statistik vid Chalmers.

Läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline har avbrutit flera kliniska studier med något som kunde blivit en ny klass av antibiotika. Tvärtemot vad forskarna hoppats orsakade den nya substansen mer resistens hos försökspersonernas bakterier, inte mindre. Jakten på effektiva infektionshämmare fortsätter och forskarna söker sig nu tillbaka i tiden.

Pelle Zettersten berättar om läget vid den franska plattformen i Nordsjön utanför Skottland där de utvinner naturgas. De upptäckte en stor läcka där den 25 mars, men sen har vi inte hört så mycket om läckan.

Kort sammanfattning av övriga nyheter i veckan presenteras av Ellen Wennerström.