Fattigdomsjournalistik och youtubestjärnor

35 min

Utelämnade fakta om fattiga Frida Hur mycket kan man utelämna i en berättelse utan att lura sina lyssnare? Den frågan ställdes på sin spets i veckan efter dokumentären ”Ingen är vän med en fattig”. Det handlar om historien om 25-åriga Frida som är inte har råd att äta sig mätt och tvingas stjäla toalettpapper. Dokumentären har fått svidande kritik i sociala medier. Mattias Pleijel har gått till botten med programmet som ingår i serien Kluvet land Dokumentär. OBS: I inslaget sas att projektledaren Ulla Svensson tipsat ett antal redaktioner på förhand. Detta är ej korrekt. Hon kontaktade endast en redaktion, Aftonbladet. Övriga tog eget initiativ att intervjua Frida efter att dokumentären sänts. (Uppdat 130930) De nya svenska världskändisarna Videobloggaren Gina Dirawi fick Sveriges mest glamourösa programledarjobb när hon frontade Melodifestivalen - och hon började med att spela in sketcher, som hon la ut på youtube, i sitt flickrum. I eftersvallet av Gina växer nya stjärnor fram och svenska youtubekanaler vinner mark. Den svenske Tejbz - som spelar dataspel på nätet - har 500 000 prenumeranter på sin kanal. Inte många SvT-program har så många tittare på webben. Katarina Andersson ägnade veckan åt fenomenet och spår att 2012 kommer bli det stora genombrottet för svenska youtubestjärnor. /KORR: Tidigare sades felaktigt att Tejbz hade tio gånger fler prenumeranter än han verkligen har. Hårdraget i DN om klimatskeptiker I veckan rapporterades det att två av tre kommunala beslutsfattare inte ”tror på vetenskapen” när det gäller klimathotet. En förvånansvärt hög andel och nyheten fick naturligtvis spridning. Nyheten baseras på en enkät från FOI men när vi granskar nyheten visar det sig att både forskarna och journalisten anklagas för att hårdra formuleringar. Reporter: Ronja Mårtensson. Gammal ursäkt rykande aktuell Kanske slogs det rekord i veckan när det gäller frågan om sena ursäkter. För till slut gick ju nyhetsbyrån AP ut och bad en sparkad journalist om ursäkt - men det tog 67 år. Det handlar om krigskorrespondenten Edward Kennedy som var först med nyheten om att Tyskland hade kapitulerat i andra världskriget - en dag före alla konkurrenter. Och för det scoopet valde AP att ge honom kicken. Reporter: Katarina Andersson.

I förra veckans program om P1:s dokumentär om fattiga Frida berättade vi att projektledaren Ulla Svensson tipsat ett antal redaktioner på förhand. Bland de redaktioner som räknades upp fanns TV4:s morgonsoffa. Detta är inte korrekt. TV4 kontaktade själv Ulla Svensson för att komma i kontakt med Frida efter att dokumentären sänts. 

UPPDATERING 20130930: Ulla Svensson har - efter att dokumentären åter uppmärksammats i samband med Hanne Kjöllers kritiserade bok - kontaktat oss och påpekar att hon endast kontaktade EN redaktion för att tipsa om dokumentären. Det rör sig om Aftonbladet. Alla andra redaktioner som berättade om Frida gjorde det på eget intitiativ.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista