Guleböjar, tallefjantar och kämpetorskar

19 min
Hatkärlek, rivalitet eller avundsjuka. Vad är det vi egentligen som får oss att skämta om vårt grannfolk i väster? Varför är det just norrmännen vi svenskar skämtar om, och hur länge har vi hållit på med det?

– Man skulle kunna tro att det har att göra med unionsupplösningen för drygt 100 år sedan, men fenomenet Norgehistorier kom betydligt senare än så, och hade en topp i mitten av 1970-talet, säger etnologen Eva Knuts vid Göteborgs universitet.

Hon menar att Norgehistorierna är ett exempel på hur en grupp eller en nation skapar en egen identitet genom att skapa ett "vi" och ett "dom", genom att jämföra sig med andra.

– Tidigare skämtade vi i Sverige mycket om finländare och om negrer, men när dessa skämt började kännas alltför begränsade och icke rumsrena längre, fungerade det bra att byta ut dem mot Norgehistorier. Det handlar ju mest om godmodiga skämt, eftersom skämten inte angriper det genuint norska. Norrmännen får klä skott för dumhet i allmänhet, och på det här viset fungerar skämt om grannfolk världen över, säger Eva Knuts.

Medverkande i programmet är Eva Knuts, etnolog Göteborgs universitet, Linda Solvaer Peinert, norska som bor i Sverige, britten Jack och schweizaren Gian-Gioulf.