Ett avsnitt från Publicerat
19 min
FN fäller Sverige i ett avvisningsfall Utvisade författaren är troligen död
Lör 12 maj 2012 kl 15:35
FN:s människorättskommitté har, som vi berättat tidigare, fällt regeringen för att ha utvisat en afghansk journalist och författare. Men Sverige har ännu inte reagerat på fällningen. Afghanens advokat... får inte tag i mannen, som nu skulle kunna få uppehållstillstånd och ett stort skadestånd. Troligen är han är död, precis som han och hans ombud varnade för innan han utvisades och sedan fick hålla sig gömd, flytta från stad till stad i Afghanistan och Pakistan.

-Tyvärr har det varit omöjligt att få tag i honom, trots mängder av försök under lång tid. Jag tror inte att han lever längre, säger hans juridiska ombud Anna Lindblad på Rådgivningsbyrån i Stockholm.

-Under tiden före fällningen hade vi tät kontakt. 

Andra gången Sverige fälls av FN

Det är andra gången Sverige fälls av FN:s MR-kommitté, som har sitt säte i Geneve. Den första var i fallet med en av de utvisade egyptierna, som CIA i hemlighet var i Sverige och hämtade och sedan flög ut med. Allt med den förra regeringens goda minne.

Ska offentliggöras snabbt

-Sverige är skyldigt att offentliggöra vår fällning så fort som möjligt. Det har så vitt jag vet inte skett, säger Krister Thelin, en av 18 domare i kommittén, som vi talade med för några veckor sedan.

Utnyttjar fristen maximalt

I det här fallet utnyttjar Sverige uppenbarligen det halvår man som längst har på sig att redogöra för FN hur fällningen ska hanteras.

När vi kontaktar UD och Justitiedepartementet vet man där inte ens om att mannen inte går att nå längre.

Ingen har kontaktat mannens ombud  

-Nej, det är märkligt att ingen från regeringshåll varit i kontakt med mig, säger Anna Lindblad.

På Utrikesdepartementet utlovar man att UD:s rättschef Anders Rönquist kommer att svara på hur regeringen ser på fällningen. Och vilka konsekvenserna blir.

Kommer fällningen att få någon betydelse för de ganska många författare och journalister som Sveriges bestämt ska utvisas? Det är en av många frågor.  

KORT DISKUSSION OM FRISTADSFÖRFATTARE

Ett sätt att skydda hotade journalister och författare i andra länder är genom det så kallade Fristadssystemet. Hittills har bara fyra städer i Sverige nappat på detta, de tre storstäderna och Uppsala. En femte, Växjö, är på gång. I Norge och Danmark finns betydligt fler.

Kan inte Lund ställa upp precis som Uppsala?

Borde till exempel inte Lund också kunna göra något i stil med det Malmö gjort under två år för författaren Parvin Ardalan från Iran, som nu fått permanent uppehållstillstånd?

Det diskuterades under de så kallade Litteraturhusdagarna i Lund för en vecka sedan. Efter diskussionen samlade Publicerat Lunds kulturchef Torsten Schenlaer, Fredrik Elg från Kulturrådet och Gunnar Brådvik (FP) till ett kortare samtal om saken.   

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".