Ett avsnitt från Stil
54 min
Mode på italienska del 2 – hur blev den italienske mannen en stilförebild?
Fre 11 maj 2012 kl 10:03
Milanos meste modekung Giorgio Armani åtnjuter idag, vid 78 års ålder, en position som landets mest framgångsrika modeskapare. Ja, han är en av världens största. Men det var inte för så länge sedan han... startade sin business - som tog fart i rekordtakt. I veckans STIL stannar vi kvar i Milano där vi fortsätter att titta närmare på hur Italien egentligen kom att susa fram och bli till det inflytelserika modeland det idag är.

1982 placerade tidningen Time Giorgio Armani på omslaget av tidningen med rubriken ”Giorgio’s Gorgeous Style”. Det fick Yves Saint Laurents affärspartner Pierre Bergé att ilsket fnysa: ”Bah, Giorgio Armani! Förutom vit tryffel, pasta och opera har italienarna inget att komma med”. Men så hade inte bara Armani, utan hela Italiens modeindustri, börjat utgöra ett rejält hot mot modet från Frankrike efter andra världskriget. Och invånarna omfamnade sitt mode.

I en fransk guidebok från 50-talet kunde man till exempel läsa: ”Italienare vill inte gå obemärkta förbi. De lägger enormt stor vikt vid sin klädsel, åtminstone vid de plagg de bär på gatan”. Författaren noterade även att italienska män klädde sig spektakulärt snyggt. För det var inte bara damkläder som hjälpte till att putsa upp Italiens rykte, det var även herrkläder. I veckans program berättar vi mer om hur det gick till. Vi har även mött en av dagens italienska herrdesigner på frammarsch, Andrea Pompilio bosatt i Milano. Under flera år arbetade han för modehus som Alessandro Dell’Acqua, Prada, Calvin Klein och Yves Saint Laurent, innan han bestämde sig för att satsa på egna kollektioner. Andrea Pompilios herrkläder tar avstamp i det klassiska italienska herrmodet, men lägger till färg och en stor portion lekfullhet. Och inspirationen kommer alltid från just den italienske mannen.

Men om många tittade på Italien så har även Italien blickat ut och snappat åt sig talanger, och inte bara när det gäller fotboll. I Milano hittar man även den svenske art directorn Joel Berg, som där driver en välrenommerad designstudio. Under flera år har han varit ansvarig för formgivningen av dagstidningen La Repubblicas weekendbilaga ”D”, en stor och tjock tidning som ägnar en stor del av sitt innehåll åt mode. Mer om Joel och italienskt förhållande till mode i media får vi höra i programmet.

Och så tar vi en titt på vilken roll som kulturarvet spelar för Italiens mode, och den image som det vill förmedla. I Italien finns 44 av de platser som av FN:s organ Unescos utsetts till världsarv (det vill säga kultur- och naturmiljöer som anses vara enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten) och ungefär 5000 museer. Men det är dyrt att upprätthålla dem och nu har även modemärken gjort en insats. Det italienska märket Tod’s ägare Diego Della Valle har satsat 25 miljoner euro av sina egna pengar på att restaurera Colosseum i Rom. Det berättar vi också mer om.

Veckans gäst är Kristina Kappelin, författare och korrespondent för Sveriges Television i Italien där hon är bosatt sedan många år.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".