Monica och de von Sydowska morden

36 min
Det är ett av nittonhundratalets mest uppmärksammade svenska brott. Och samtidigt en familjetragedi. P4 Dokumentär har träffat Monica von Sydow och öppnat dörren in till ett sedan länge förbjudet samtalsämne: Morden den 7 mars 1932.

Hjalmar von Sydow är som chef för Svenska Arbetsgivarföreningen en av Sveriges mäktigaste män i början av förra seklet. Men i paradvåningen på Norr Mälarstrand 24, är tillvaron i den högre överklassmiljön komplicerad. Relationen till sonen Fredrik von Sydow, en skandalernas man ökänd för sina vilda upptåg, blir alltmer ansträngd.

Den största skandalen av dem alla sker 1929 när Fredrik, trots sin pappas uttryckliga förmaningar, som 20-åring får en dotter, Monica, tillsammans med en fröken Ingun Sundén-Cullberg.
Monica, som föds i hemlighet i Italien, hämtas hem till Sverige två år senare och skandalen i de riktigt fina salongerna är ett faktum.

– Fredrik dyrkade egentligen sin pappa, men det var väl Ingun som blev vattendelaren, säger Monica von Sydow, i dag 83 år gammal. 

Vad exakt som leder fram till händelserna på Norr Mälarstrand 24, den 7 mars 1932, är än i dag höljt i dunkel. Klart är dock att lunchen, som Ingun, Fredrik och hans pappa Hjalmar ska avnjuta tillsammans, slutar i en katastrof.
När det unga paret von Sydow på eftermiddagen samma dag flyr i riktning mot Uppsala, står det klart att Hjalmar von Sydow, husets kokerska Karolina Herou och hembiträdet Ebba Hamn, brutalt har mördats.
Väl framme i Uppsala beställer paret in en sista måltid på restaurang Gillet, bestående av ostron och champagne.

Kvar lämnas Monica, blott 3 år gammal, med tusen frågor utan svar.
– Mina föräldrar var förbjudet samtalsämne i släkten von Sydow. Man fick aldrig nämna deras namn. Direkt efter morden sa man åt mig att de hade flyttat till Paris, men det dröjde inte länge innan jag förstod att det var en lögn, att de aldrig skulle komma tillbaka.

Hör Monica von Sydows egna ord om ett liv tyngt av arvet från sina föräldrar. En gripande berättelse om en uppväxt i tystnad och förlåtelse som dröjde  i 75 år.

En P4-dokumentär av David Rune.  david.rune@sverigesradio.se