Stina i kyrkan med femårige Gustaf

76 min

”Barn är ett folk och de bor i ett främmande land” kan vi sjunga men faktum är att vi bor i samma. Även om vi glömmer bort det. Picasso sa: - Jag vill erövra barnets blick. Barnets storögdhet och syn på världen är verkligen något åtminstone jag strävar efter att erövra... Tillbaka." Stina Wollter

Allt började med att Stina vid ett besök i en kyrka hörde en klar barnröst och blev nyfiken.

Hon fick tag på barnet Gustaf Sundmark och de stämde träff en tidig morgon i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala för ett samtal.

För Gustaf är historien och då särskilt medeltiden en värld som han genom bilderna får tillgång till och han tycker inte att det är krångligare än ett pussel att förstå hur det kunde vara då.
Med Gustaf som guide får Stina lära sig ett och annat om den medeltida kyrkomålaren Albertus Pictor och en hel del annat mellan himmel och jord som man kan klura på när man går runt i en kyrka.

Gustafs mamma Stina Fallberg Sundmark, som är teolog och konstvetare bl a, får också vara med och berätta om sitt och Gustafs stora intresse.

Så här på Värnlösa barns dag hör vi också 11-åriga Esma som firar jul i Marocko utan julklappar och 14-årige Jens som gillar att filosofera och som önskar fler goda gärningar år 2015.

Musikern och Koldioxidbantaren Staffan Lindberg hälsar på med en sång som får Stinas hår på armarna att resa sig.

Just ikväll är programmet förinspelat och det går därför inte att kommentera eller ringa in till. 

Maila kan du göra när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista