Australiens urbefolkning - om kulturen, en mörk historia och motstånd

42 min

Aboriginerna och Torres Strait Islanders har funnits i Australien i minst 40 000 år. Men efter att européerna koloniserade kontinenten blev deras historia brutal och sorglig. Den handlar om brutna släktband, utbredd alkoholism och problem med sjukdomar och ren undernäring. Men idag finns en ny generation med aboriginska rötter som kämpar för rätten till sin historia, sitt land och det märks tydligt inom kulturen.

1967 blev landets urbefolkning officiellt fullvärdiga australiska medborgare, först 2008 fick de en offentlig ursäkt för den brutala behandling de fått utstå genom historien - inte minst det som benämns "den stulna generationen", de aboriginska barn som tvångsomhändertogs ända in på 1970-talet för att få en ”vit” uppfostran.

Idag tillhör aboriginsk konst, dans, film och teater de starkaste och mest vitala kulturyttringarna i Australien. Och då handlar det inte bara om traditionellt måleri och rituella danser, utan även som en självklar del i samtidskulturen.

Cecilia Blomberg har bland andra träffat Hetti Perkins som har satt den aboriginska bildkonsten på världskartan. Hetti Perkins är dotter till medborgarrättsaktivisten Charlie Perkins och hon har förenat det politiska arvet efter sin far med ett passionerat konstintresse. Konsten är ett sätt att läka såren efter den hårda historia vårt folk fått genomleva.  Det handlar om att inte glömma övergreppen, utan om att hitta en egen inre styrka att gå vidare. Och det handlar om rätten att få definiera sig själv, sin egen historia och sin egen framtid, säger Hetti Perkins. 

Hetti Perkins har också gjort tre dokumentärfilmer om aboriginsk konst tillsammans med Warwick Thornton. Dokumentärfilmerna Art + Soul är en resa rakt in i öknen, in i storstäderna, in i aboriginernas och Torres Strait Islanders konstvärld och historia. Och filmerna som visades på SVT i vintras visar just på kraften i den här konstscenen.

Cecilia Blomberg träffade också Warwick Thornton vars film Samson och Delilah belönades med Caméra D'or för bästa debutantfilm i Cannes 2009. Han ser sig själv som en del i den aboriginska konsttraditionen där filmrutan är lika relevant för att skapa konst som en tom målarduk.  Han skulle aldrig göra en film om det vita Australien, säger han.  Han vill berätta sitt folks historia och menar att just filmens berättarspråk gifter sig särskilt bra med aboriginernas långa muntliga berättartradition.

Desutom har Anneli Dufva träffat regissören Benedict Andrews  och dramaturgen Tom Wright, för att få deras syn på landets dubbla historia.

Programledare och reporter: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".