Ovanligt skalv på Indiska oceanens botten

25 min

Det kraftiga jordskalvet inträffade på ett oväntat ställe och följdes av ett oväntat starkt efterskalv. Två händelser som förbryllar forskarna. Seismolog Björn Lund kommer till Vetenskapsradions studio för att reda ut vad forskarna lyckats ta reda på dagarna efter skalvet. Veckomagasinet innehåller också en mattesatsning i Ghana, om att stress gör oss förkylda och en liten inblick i framtida biltrafikslösningar.

På den afrikanska kontinenten är det brist på högutbildade akademiker med matematikkunskaper. En av orsakerna är att afrikanska elever som studerar i till exempel Europa eller Nordamerika sällan väljer att återvända till sina hemländer.

För att råda bot på detta har speciella center för matematikvetenskap dragit igång i flera länder, och näst på tur står Ghana där den svenska professorn Magdalena Eriksson har anställts som direktör för centret.

Att det finns ett samband mellan stress och olika sjukdomar det är känt sen tidigare, däremot har man inte kunnat förklara hur det går till.

I en ny amerikanska studien har man börjat ringa in mekanismerna bakom det här och det verkar som att långvarig intensiv stress dämpar kroppens förmåga att reagera på stresshormon.

Hur kommer framtidens bilar att se ut? Hur ska dom drivas, och hur ska dom svåra, växande trängselproblemen lösas? Det här forskas det naturligtvis på, och Per Helgesson har tillsammans med Lena Nordlund här på vetenskapsradion träffat några av dom som arbetar med dom här frågorna.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".