"Människans fötter": Den ideologiska striden på Gangesslätten

14 min
Vi fortsätter idag vår serie ”Människans fötter” - om folkförflyttningar runt om i världen - genom ett besök på Gangesslätten, Indiens fattigaste område. Där pågår en ideologisk strid om de förtrycktas själar mellan maoistgerillan och de som tror på en inomparlamentarisk utveckling, berättar frilansjournalisten och författaren Per J Andersson. I den heliga staden Varanasi vid Ganges strand träffar han bland andra Lenin Stalin Che Guevara Mao.

Indien är ett av de länder där urbaniseringen varit som störst under senare år: under de senaste tjugo åren har en kvarts miljard människor flyttat, från stad till land. Urbaniseringen har haft stor betydelse för stamfolk och indier från lägre kast, som har haft större möjligheter att skaffa sig ett bättre liv i städerna än i byarna. Men vilken utveckling är möjlig för de som stannar kvar?

Följ med Per J Andersson till Gangesslätten, där den indiska fattigdomen är som mest utbredd och ojämlikheten större än någon annanstans i landet. En plats där det pågår en ideologisk strid om de förtrycktas själar. I ena hörnet maoistgerillan – i den andra människor som tror att utveckling är möjlig inom ramen för parlamentarisk demokrati och kapitalism.