Naturmorgon i tofsvipans rike och grodornas barnkammare

92 min

På självaste påskafton får vi möta några av vårens mest älskade fåglar, i ett förhoppningsvis vårfagert Sörmland. Fältreporter Lena Näslund och hennes gäster tittade bland annat på huvudpersonen i veckans tävlingsfråga, nämligen Gulsparven. Tibasten må se oskyldig ut med sina skära blommor, men skenet bedrar. Växten är så giftig att fem små bär är nog för att döda en människa. Tillsammans med Ellen Flygare, biolog på Länsstyrelsen i Kronoberg, tittar vi närmare på en märklig art. Långbensgrodan är tidigt ute. Den är den första av våra svenska grodor som börjar spela på våren, och i Mittlandsskogen på Öland har de redan lagt ägg. Jenny Berntson Djurvall följde med Thomas Johansson från länsstyrelsen i Kalmar för att se hur det går med årets grodägg. Utan ägg hade världen sett helt annorlunda ut. Skyddande skal och hinnor var nämligen en förutsättning för att djuren skulle erövra landbacken. Professor Göran Nilsson från Naturhistoriska muséet i Göteborg berättar vad ett ägg egentligen är. Om det blir några ägg för Fiskgjusen Frille vet vi inte ännu, men enligt Räv-Uffe Johansson har det börjat röra på sig kring boet vid Mälaren. Frille har varit en återkommande gäst på samma plats under flera år, och har lärt sig att Räv-Uffe gärna bjuder på mat. I lördagens program ringde vi för att höra hur det går. 450 vargar i Sverige. Det är vad som krävs för en livskraftig vargstam, enligt rovdjursutredaren Lars-Erik Liljelund. I veckan publicerades utredningens slutbetänkande, och hela texten hittar du här: För att nå målet måste naturvårdsverket fortsätta arbetet med att få in frisk blod i stammen samtidigt som antalet vargar hålls nere med "förvaltningsjakt", det vill säga jakt som sköts av länsstyrelserna. Det finns inga hinder för det i EU-lagen, tror Liljelund. Programledare denna lördag är Lasse Willén

Lärkor har, precis som många andra markhäckande fåglar, drabbats hårt av förändringar i lantbruket. Samtidigt lever bönderna av sin mark, och ibland är det ekonomiskt svårt att lämna delar av fältet ifred. Därför har Upplands Ornitologiska Förening börjat samla in pengar för att kompensera bönder som vill bevara fågelmångfalden. Genom att köpa en kan man bidra till fler häckningsplatser.

Vill man lära sig fågelläten kan man ta mobilen till hjälp. är en gratis app med fågelsång, bilder och information som finns att ladda ner gratis från Jordbruksverkets hemsida.

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.33
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista