I Detektors påskägg: Kriminalitet, sex och IQ-guldfisk

30 min

Detektor tittar på Mediebilden av Malmö och påståendet att Rosengård är lika fredligt som Bromma, stämmer verkligen det och vad kan man egentligen utläsa av brottsstatistiken? I påskägget finns även jakten på sanningen om guldfiskens korta minne och om män tänker på sex var sjunde sekund!

 ”Rosengård är lika fredligt som Bromma"

I veckans Detektor problematiseras mediebilden av Malmö- ofta utmålat som ett brinnande inferno med åtta mord och så nära ett laglöst land man kan komma - ett svenskt Chicago. Återkommande dyker motbilderna upp för att nyansera bilden av staden så även de senaste veckorna.
Detektor har fastnat för ett påstående från Sydsvenska Handelskammaren: att om Rosengård låg i Stockholm skulle det vara en av de fredligaste plasterna tillsammans med Bromma. Detektor utreder med hjälp av kriminologer hur man ska se på rapporten och vad man kan utläsa av statistiken - egentligen.

Dum som en Guldfisk – pyttsan heller

Mytjägaren Oskar Schönning utreder IQ-guldfisk som används som ett standarduttryck för att man är lite korkad och lätt glömsk men är det verkligen rättvist mot guldfisken? Detektor slår fast sanningen en gång för alla.

Män tänker på sex var sjunde sekund

Martin Åkerblom har gett sig ut på stan för att höra hur ofta vi tänker på sex egentligen, stämmer den upprepade uppfattningen att män tänker på sex var sjunde sekund? Vad räknas som sextankar och hur ofta tänker kvinnor på sex? Detektor ger dig svaret.

Påskgotte

Sist ut ger Henrik Torehammar dig gottekunskaper från Detektors påskägget – han utreder lyssnarnas frågor och ger dig fakta om påskuppfattningar  som du kan använda vid middagsbordet under långhelgen för att briljera med kunskaper. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista