Flickan som rymde

49 min

Zonfira Tan växte upp i Stockholmsförorten Bredäng på 80-talet. På rasterna i högstadiet dansade hon på bordet till idolen Michael Jackson. Men på lektionerna satt hon mest tyst och ritade i sin bok. Hon fick inte den hjälp hon behövde, varken i skolan eller hemma. När hon gick i åttan tyckte hennes föräldrar att det var giftasdags och tog ur henne ur skolan.

 
I väntan på att rätt man skulle dyka upp blev Zonfira en hemmaflicka. Hon städade, lagade mat och tog hand om sin lillebror. När hon ville komma ifrån gick hon till tvättstugan. Men en dag tröttnade hon. Hon blev kär och tvingades fatta beslut som vände upp och ned på hennes tillvaro.

Anna Jonasson, som gjort dokumentären, är frilansjournalist med Sveriges Radio och Svenska kyrkan som största uppdragsgivare. Hon har skrivit och gjort radioreportage om hedersvåld, könsstympning, yttrandefrihet, jordbrukspolitik och andra frågor relaterade till kultur, samhälle och religion. Detta är hennes första dokumentär.

 Nu på söndag 1 april  öppnar Dokumentärredaktionen i P1 den romska satsningen - ”Romska berättelser” -  med dokumentären ”Flickan som rymde”.

Satsningen fortsätter hela veckan och kulminerar söndag den 8 april – som är romska internationella dagen -  men bland annat P2 Live Världens Liv som genom ett unikt samarbetsprojekt med europeiska folkmusikproducenter delar med sig av sina bästa reportage om romsk musik.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista