Om filosofen John Rawls rättviseteorier Och är psykiska särlingar de bästa ledarna?

Den amerikanske filosofen John Rawls idéer om samhällelig rättvisa, är ett viktigt bidrag till filosofisk rättviseteori. För den som tar hans teori på allvar, rymmer den också mycket radikala slutsatser som ofta tonas ner när man talar om Rawls, anser Lena Halldenius - professor i mänskliga rättigheter och docent i praktisk filosofi.
Enligt Rawls kan samhället bara betraktas som rättvist om det är rättvist för varje enskild individ. Men vad krävs för det?
Ett samhälle är bara rättvist om det är rättvist för var och en. Man kan inte bunta ihop folk och räkna ut en total eller ett medelvärde och bedöma förändringar utifrån det. Det förlorar de svaga på.
Hör också Robert Stasinski om två nya böcker som kartlägger kopplingarna mellan politiskt ledarskap och psykiska sjukdomar. Enligt böckerna är det inte säkert att psykiskt balanserade personer, nödvändigtvis blir de bästa ledarna.
I en ideal värld, stillsam och förutsägbar är den rofyllde, friske ledaren idealisk. Men i en tumultartad värld – vår värld - är den mentalt friske ledaren inte bäst lämpad, utan snarare den psykiska särlingen, någon med alltifrån depressiva till maniska drag.
Programledare: Fredrik Pålsson
Producent: Pernilla Ståhl
Böcker
John Rawls: A Theory of Justice, 1971, till svenska år 2000, med titeln En teori om rättvisa
Nassir Ghaemi: A First Rate Madness: Uncovering the Links Between Leadership and Mental Illness, 2011
John Mearsheimer: Why Leaders Lie – The Truth About Leading in International Politics, 2011