Balenciaga – en mystisk munklik modemästare

54 min

Veckans STIL ägnar vi åt den spanske modemästaren Cristobal Balenciaga (1895-1972), vars namn än idag väcker respekt och beundran. Framför allt håller många designer honom, och hans tekniska briljans högt, och han kallas därför ofta för en ”designers designer”.

”Balenciaga skapade inte bara en stil, utan även en teknik. Han var arkitekten inom haute couture”, som den franske modeskaparen Hubert de Givenchy sa.

För många är namnet Balenciaga idag snarare förknippat med märkets chefsdesigner Nicolas Ghesquière,  som vunnit både uppmärksamhet och applåder genom sin förnyelse av märket. Och för att ha lanserat den populära väskmodellen med metallspännen och långa slängande fransar som kallas för ”motorcykelväskan”. Men även Nicolas Ghesquière har inspirerats av grundarens design och använder sig av husets arkiv, för Balenciagas design är tidlös.

I programmet berättar vi mer om den mystiske man som skydde både press och PR, men som hade några av Paris mest lojala kunder som älskade hans plagg över allt annat. Vi träffar den franske broderimästaren Francois Lesage i Paris som skvallrar om hur det egentligen var att arbeta för Balenciaga. Och så presenterar vi den svenska modeskaparen Anna Bonnevier som i veckan tilldelades Sveriges största designutmärkelse, Design S/ Swedish Design Award för sin kollektion ”Numb”.

Veckans gäst är Lars Nilsson, en svensk modeskapare med ett imponerande CV som inkluderar jobb som chefsdesigner hos Bill Blass, Nina Ricci och Gianfranco Ferré.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista