Peggy Guggenheim – modernism och mode

54 min

Hur hänger mode och konst egentligen ihop? I veckans STIL tar vi avstamp i den amerikanska konstmecenaten och konstsamlaren Peggy Guggenheim (1898-1979) som med sitt galleri ”Art of the Century” i New York blev en banbrytare när det gällde att visa modern konst, på ett nytt sätt. Inte minst var det hon som började lobba för Jackson Pollock, och gav honom arbetsro genom generösa bidrag.

Peggy Guggenheim samlade inte kläder, men väl örhängen som specialgjordes till henne av konstnärer som Alexander Calder och Yves Tanguy. Många modedesigner har genom åren samarbetat med konstnärer, och idag gör stora modeföretag detsamma.  Så hur hänger det här med konst och mode egentligen ihop? Står de verkligen i något motsatsförhållande? 

Vi har besökt Moderna Museet som i anslutning till utställningen ”Olle Baertling, en modern klassiker” (6 oktober – 6 januari 2008) har anlitat det hyllade svenska klädmärket Minimarket, att designa en kollektion med elva plagg inspirerad av den svenske konstnärens verk ”XAE”, kallad ”Baertling by Minimarket for Moderna Museet”.

Och så har vi besökt tre gallerier för att fråga om det  finns något galleristmode.

Veckans gäst är Helena Rundqvist, kurator och en av ledarna för Tensta Konsthall där utställningen ”Artist Clothing – 12 Konstnärer gör mode” just nu pågår

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista