I Emmas fotspår

40 min

Emigration och tabun har gjort att Vivis och Åkes släktkarta är ofullständig. Ett beslut som deras mormor Emma tog för mer än hundra år sedan har präglat generationer. Nu vill Vivi och Åke söka svar.

Genom nästan hundra mil av till synes oändligt prärielandskap går resan innan vägen börjar klättra upp i bergen i South Dakota. Där ligger den lilla staden Lead, dit Emma Kapraali från finska tornedalen emigrerade 1909. Kvar i Finland lämnade hon en tvåårig dotter, född utom äktenskapet.

Varför lämnade Emma sitt hemland? Vilket liv mötte hon i USA? Vilka var hennes drivkrafter för att hela sin livstid hålla kontakten med en liten dotter hon lämnade och aldrig återsåg; med barnbarn hon aldrig träffade?

Mer än hundra år senare gör Emmas barnbarn, Vivi och Åke, en resa för att finna spår efter sin mormor. Under hela deras uppväxt har hon varit som en sagofigur - en mormor som de aldrig träffat men som regelbundet skickade brev och paket.  Amerikapost som doftade äventyr och kanelkarameller. Nu vill de att hon ska bli en riktig person. De vill gå i Emmas fotspår.

P4 dokumentär bjuder på en släktsaga och en resa västerut. Lena Callne är din guide.

lena.callne@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista