Bilen – snabb, snygg och ständigt närvarande i modet

54 min

Bilen återkommer allt oftare som referens för olika modehus. I vår har det italienska modehuset Prada plockat fram bilreferenser från 50-talet. Den amerikanske designern Ralph Lauren har sedan länge plockat in 30-talets strömlinjeformade stil i sina kollektioner, inspirerad av hans stora samling av klassiska sportbilar. I veckans STIL spänner vi därför fast säkerhetsbältena och ger oss iväg på en tur genom bilens historia, för att se hur den påverkat modet - och tvärtom.

När de första bilarna dök upp, i slutet av 1800-talet, insåg man ganska snabbt att nya typer av plagg behövdes. Bilarna var öppna och vägarna fulla med grus och damm. Utan skyddande rock blev man med andra tämligen smutsig och dammig. ”Duster” – efter engelskans ”dust”, damm – kom därför den långa och heltäckande ytterrock som man bar över sina vanliga kläder, att kallas. Det var bara början. 

Bilen kom att ge upphov till en mängd nya pryttlar som dåtidens bilåkare ansåg sig behöva. Mest påhittig var britten Alfred Dunhill som redan 1893 förvandlade sin pappas sadelmakeri till ”Dunhill’s Motorities”, ett företag som erbjöd: ”allt till bilen, utom motorn”. Han utformade till och med vindskyddade pipor, så man kunde röka med stil medan man fräste fram. Mer om honom berättar vi i programmet. Vi har även talat svenska Tomasine Barnekow, som arbetar åt handskföretaget Maison Fabre i Paris. På senaste tiden har hon kommit att bli en av Frankrikes mest efterfrågade handskdesigners.

Vi berättar även om konstnären Sonia Delauney. En kvinna som framförallt hade gjort sig ett namn för sin färgstarka textila produktion. Till och med Coco Chanel var i hennes butik och handlade nyfiket.  På en utställning i Paris 1925 gav hon en Citroen B12 en ny, skräddarsydd, kostym i form av en lackerad kaross i ett flott och färgglatt mönster. Att ta steget att formge en bil, istället för tyg, såg Sonia som en möjlighet att omfamna en ny tid.

Idag erbjuds modehus att sätta sin prägel på befintliga bilar. Guccis chefsdesigner Frida Giannini har gett sig på en Fiat 400 och Donatella Versace har gjort en specialversion av en Lamborghini, en Murciélago LP 640. Varför då, egentligen? Det talar vi också om. Bilmärken, som bland annat BMW, har även samarbetat med konstnärer som fått sätta sin prägel på deras fordon. En svensk konstnär som också använt sig av bilen för att skapa konst är Karl Tuikkanen. I ett av hans konstprojekt kallat för The New Large utgick även han från en BMW, men på ett… tja, lite annorlunda sätt.

Inte minst har vi träffat en av Sveriges färgstarkaste racerförare, Picko Troberg. Han hade sin storhetstid på 60-talet, då han inte bara vann fler SM-guld än någon annan. Han förde även in underhållning och humor i racingvärlden och sågs ofta på röda mattor och vimmelbilder tillsammans med dåtidens alla kända ansikten. Han har kallats för Sveriges snabbaste mustasch. Den slokande mustasch han burit sedan unga år har blivit hans signum. Då var den svart, numera är den vit. För idag är Picko Troberg 74 år gammal, men han lever fortfarande efter sitt gamla motto: femman och fullt.

Veckans gäst är Joppe Pihlgren, sångare i Docenterna och bilfantast.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".