Kökets kemi utan labb- eller kockrock med Lisa Förare Winbladh

55 min

Fia Gulliksson möter en kvinna i Herrängen på internationella kvinnodagen - en riktig matexpert, ända ner på molekylnivå. Lisa Förare Winbladh är initierad matskribent, kulinarkonsult och föreläsare. Tillsammans med Fia kokar hon ägg i 45 minuter, tillreder en ganska klassisk löksoppa, steker en fläskkotlett och avrundar måltiden med Crema Catalana à la Lisa. De konstaterar att det varken krävs labbrock eller kockrock för att lära känna kemin i köket - att ta sig an mammas mat med en teknisk tvist!

  
Sen tjugoårsåldern har Lisa
lagat mat som en ”galning” - på krogen, på studentnation och egen cateringfirma. Men helst av allt lagar hon mat hemma, för hon kallar sig matlagare och inte kock. När hon inte lagar mat eller skriver om den på sin blogg hittar du henne med näsan i en bok eller i MacBooken. När hon inte ägnar sig åt sin nya hobby fotografering, så klart.

Lisa har en bred bakgrund med 4-årigt tekniskt gymnasium, idéhistoria, dietistutbildning kryddat med lite design- och historiekurser i Oxford.

Genom åren har du kunnat läsa hennes skriverier i flera tidningar som Gourmet, Svenska Dagbladet, Magasin Årets Kock och på många andra ställen. Nu är hon fast matskribent på Sydsvenskan. Hon dyker ofta upp i radio (Sommarpratare 2005, matpratare på fredagar i SR Sörmland 2009, gäst hos Annika Lantz etc) och i tv (bl a Niklas Mat och Stjärnkockarna, TV 3). Lisa har skrivit ett flertal kokböcker, bl.a Matmolekyler - “En kokbok för nyfikna”, som hon skrivit tillsammans med Malin Sandström.

TÄVLING:
  - om matrelaterade filmscener och filmer.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista