Markant ökning av mediedreven i Norden

20 min

Antalet politiska skandaler i Norden som drivits fram av medierna har ökat kraftigt det senaste decenniet. Det visar medieforskarna Sigurd Allern och Ester Pollack vid JMK i Stockholm i en stor undersökning, som presenteras i boken "Scandalous!".

I boken går de tillsammans med ett stort antal medieforskare i Sverige, Danmark, Norge och Finland igenom de sammanlagt 155 politiska skandaler som medierna grävt fram, eller tipsats om, mellan 1980 och 2010.

Störst ökning i Sverige

Det senaste decenniet var skandalerna, som oftast resulterade i politikerns avgång, tre gånger så många. Störst ökning noteras i Sverige.

En intressant skillnad mellan Finland och de övriga tre länderna är att i Finland handlade skandalerna mycket oftare om rent privata felsteg som alkoholmissbruk, sexaffärer och mutor.

Lever inte som de lär 

I de andra länderna orsakades skandalerna mer av att politikerna inte levde efter de normer de själva satt upp. De levde inte som de lär.

-Vi vill belysa hur skandalerna plockas fram, regisseras, dramatiseras och tolkas via journalistiken, säger författarna.

Hur allvarliga är normbrotten?

-Allt sker i en hård dragkamp mellan redaktörer och olika politiker. Medierna kan snabbt få en toppolitiker på fall.

Men hur allvarliga är de normbrott som leder till mediedrev?

Intern kamp via medierna?

Har typen av skandal ändrats genom åren? Hur ofta använder sig politiska motståndare av medierna? 

Behandlas män och kvinnor annorlunda, som det tidigare sagts?

Specialstudie av drev mot Sahlin

Publicerat diskuterar frågorna med Ester Pollack och Sigurd Allern.

Vi har också bjudit in en tredje medieprofessor - Gunilla Jarlbro från Lunds universitet, som i boken berättar om en undersökning av hur tidigare (S)-ledaren Mona Sahlin hanterats av medierna.

  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista