Tema:"Människans fötter" Drömmen om staden hägrar nästan för oss alla

15 min

Människan har inga rötter, sägs det, hon har fötter. Men vad är det för folkrörelser som pågår i världen? Här följer vårt tredje program i serien "Människans fötter". Pernilla Ståhl intervjuar Maria Lantz - rektor för Konsthögskolan i Stockholm - om urbaniseringen runt om i världen. Per J Andersson rapporterar om antimoderniseringsivrarna i Indien, som på olika sätt försöker stoppa inflyttningen till megastaden Bombay. Hör också Magnus Linton om latinamerikanska megastäder. (Dagens program är en återutsändning från den 3 juni 2010)

Människan har inga rötter, sägs det, hon har fötter. Men vad är det för folkrörelser som pågår i världen? Vart leder de? I en serie inslag under våren reflekterar vi kring samtidens folkförflyttningar: migrationen, turismen, det korta resandet och det långa, de rikas rörelser och de fattigas.

Den som flyttar till en stad, den som flyttar överhuvudtaget, är en aktiv människa, en människa med ambitioner och drömmar.
                                                     
 

När dagens urbanitetsforskare tittar på vart folkrörelserna går finns det en engelsk term för det: människor dras till Places of Ambition. Det säger Maria Lantz, forskare vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och specialiserad på urbanisering, i en intervju med Pernilla Ståhl. Den största urbaniseringstakten just nu i världen finns i Asien och i Afrika. I Kina sker nu väldiga befolkningsförflyttningar från landsbygd till stad, liksom i Afrika, säger Maria Lantz och tar Malawis huvudstad Lilongwe som exempel.

Människor dras till städer. Städerna växer. Men i städerna finns också motståndare mot den här utvecklingen. Per J Andersson berättar om om antimoderniseringsivrarna i Indien, som på olika sätt försöker stoppa inflyttningen till megastaden Bombay.

Debatten mellan moderniseringsförespråkare och motståndare i Latinamerikas metropoler är något som Magnus Linton återvänt till i sina inslag för Obs, och det är en debatt som inte bara handlar om ekonomi och estetik, utan också om värderingar.Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista