Med appen vill de styra tingen via nätet

20 min

Pulsband på skidåkare, rörelsemätare i skon, streckkod på varan, de lämnar alla ifrån sig via Internet. Nu handlar framtiden om att vi användare också kan styra sakerna med hjälp av mobilappen. I sakernas Internet har varje pryl en Internetadress. Kia Höök, Adam Dunkels och Ali Ghodsi vid Swedish Institute of Computer Sciences i Kista hjälper oss att förstå vad Iop, Internet of Things, är och kan vara. Det råder inget tvivel om att nutidens mobiltelefoner, med sina stora skärmar och appar, småprogrammen i mobilen som kopplar den till dataservrar, sensorer och nätet, har gjort sakernas internet mera tänkbart än förr. Med det nya internetprotokollet blir antalet adresser på nätet nästintill oändligt och varenda penna skulle kunna digitaliseras. Redaktör: Per Gustafsson.

Kia Höök, Adam Dunkels och Ali Ghodsi vid SICS i Kista hjälpte mig att ringa in vad Sakernas Internet är och kan vara och det råder inget tvivel om att nutidens mobiltelefoner, med sina stora skärmar och appar, småprogrammen i mobilen som kopplar den till dataservrar, sensorer och nätet, allt det har gjort hela konceptet mera tänkbart än förr.

Det handlar också om att få nyttig information, information man vill ha, och om att prylarna, det må vara sensorer som mäter temperaturen i sommarstugan. Eller det kan vara pulsbandet kopplat till en längdskidåkares mobiltelefon i vilken det finns en app som registrerar åkarens rörelsemönster vilket i sin tur kan ligga till grund för bättre träning - en tillämpning som visades på SICS-konferensen..

Trenden Sakernas Internet sprider sig över världen. Bland annat Kina satsar nu stort på det och vid SICS-konferensen framträdde Bu Fanjin från Beijing som är chefsingenjör vid ett standardiseringsinstitut knutet till industri- och IT-ministeriet. Han talade om den kinesiska femårsplanen för sakernas Internet och att det finns cirka 500 standardiseringsprojekt inom forskningen som kan börja använda sig av IoT.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista