Uthängda näthatare och nyhetsundvikare

35 min

Sveriges största kvällstidning har demaskerat ett antal personer som under anonymitetens flagg näthatat på det kontroversiella nätforumet Flashback. Den säkra anonymitet som tidigare varit grundval för många diskussioner på nätet är nu rubbad och vi ställer frågan om det var värt det. Tidningen Metro fyller 20 år. Vi träffar ”Mr Metro” och pratar framgång, framtid och misstag. Och så ska det handla om en grupp som forskare nu ser bli större – nyhetsundvikarna.

Flashbacks anonymitet offrad när hatare hängs ut
Under det sena 1900-talet erbjöd Flashback och en del andra forum på internet möjligheten att skapa sin egen identitet kring ett nätnamn, ett nick. Den här anonymiteten blev en viktig del av internetkulturen, men kunde självklart också användas för att mobba och sprida hot och hat i mörkret.
När frilanskollektivet Researchgruppen i höstas kom över Flashbacks databas så kom man också över möjligheten att koppla dessa användarnamn till verkliga fysiska personer. Och tillsammans med Sveriges största kvällstidning Aftonbladet har man nu publicerat ett antal av namnen.
Att ett antal hatare nu får ta ansvar för sina rasistiska och hatiska vidrigheter är det kanske få som känner något större medlidande med. Men rädslan för att inte längre i säkerhet kunna prata om sina innersta hemligheter under skydd av anonymitet förändrar också livet för tusentals andra människor. Reporter Jonna Westin ställer frågan om det var värt det.

Metro – en 20-åring med förlorat läsmonopol 
Den 13:e februari var det exakt 20 år sedan det första numret av tidningen Metro delades ut i Stockholms morgonrusning. Sedan dess har den svenska uppfinningen spridit sig över världen och i dag har tidningen omkring 18 miljoner läsare i över 20 länder.
Ett av Metros kanske allra viktigaste avtryck genom åren är att tidningen lyckades nå helt nya grupper av läsare, grupper som tidigare aldrig läste en tidning eller tog del av nyheter.
Vår reporter Therese Rosenvinge har i veckan träffat Metrolegenden Sakari Pitkänen för att prata om just det här. Men också om misstaget han ångrar, och om Metros chanser att kunna överleva i den nya, digitala, verkligheten.

Nyhetsundvikare väljer egna flöden framför nyheter
Det är enklare än någonsin att ta del av nyheter. Men mitt i hysterin av olika flöden och plattformar så finns det också personer som väljer att inte ta del av några nyheter alls. I forskarvärlden kallas dem för nyhetsundvikare och det är en grupp som nu ser ut att växa. Men vilka är nyhetsundvikarna och hur kommer det sig att de väljer bort konsumtion av traditionella nyheter? Reporter Laila Lorion.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".