Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:04 min
Katja Magnusson: Selfie-chocken som skakar Libanon och Israel
Fre 23 jan 2015 kl 10:30
Jag kom nyss från Libanon. Där var veckans stora snackis bland analytikerna; Israels attack i söndags mot en konvoj nära Golanhöjderna i Syrien.

Sex medlemmar i den libanesiska shiamuslimska gruppen Hezbollah och en general i Revolutionsgardet från Iran dödades. Det var ett slag mot Iran, Hezbollah och Syrien samtidigt. Nu undrar många hur eller när Iran och Hezbollah kommer att slå tillbaka.

Men en annan händelse skapade nästan lika stora rubriker i libanesisk och israelisk press. Nämligen selfie-chocken på Miss Universum-tävlingen som just nu hålls i Miami i USA. De leende skönhetsmissarna har tagit många selfies under tävlingarna, men en av bilderna fick extra stor uppmärksamhet. I måndags skrev libanesiska Daily Star "Miss Libanons selfie med miss Israel skapar tumult" medan israeliska Haaretz skrev "assymmetrisk krigföring - har miss Israel fotobombat miss Libanon". Det här är ungefär vad som hände: Miss Libanon, Saly Greige, skriver på sin facebooksida att hon försökt undvika att ta några bilder tillsammans med miss Israel. Formellt sett är Libanon och Israel i krig och all kontakt mellan länderna är känslig. Men! När miss Libanon leende stod beredd att ta ett foto tillsammans med miss Japan och miss Slovenien, "hoppade miss Israel in tog en selfie och publicerade den på sociala medier", skriver miss Libanon. Miss Israel, Doron Matalon, å sin sida postade bilden där de leende tävlande från Libanon och Israel står bredvid varandra och skriver angående miss Libanons ursäkt "Det gör mig inte förvånad, men de gör mig fortfarande ledsen att man inte kan lämna fientlighet utanför tävlingen ens under tre veckor".

Det inte är första gången det blir trubbel mellan skönhetsprinsessorna från grannländerna. Enligt sajten Missosology råkade tävlande från Libanon och Israel ut för problem 2006 efter att det läckt ut att de blivit vänner trots att det under året var krig mellan libanesiska Hezbollah och Israel. Såklart har sociala medier svämmat över av åsikter; vissa tycker att det enbart är en larvig debatt, andra kräver att miss Libanon avsäger sig sin titel. Och vissa driver med alltihop. På den arabiska satirsajten Pan-Arabia Enquirer, står det att även den libanesisk-amerikanska porrstjärnan Mia Khalifa nu tvingats be om ursäkt, eftersom "den fjärde mannen från vänster som uppträtt i en av hennes filmer" var från Israel. "Han bara hoppade in" skriver satirsajten och driver med kontroversen mellan miss Libanon och miss Israel. Men ironin verkar inte gå fram till alla, bland kommentarerna finns de som tar också den nyheten på största allvar.

Och medan foto-selfie-bomberna debatterats har den militära vaksamheten skärpts både på den israeliska och libanesiska sidan av gränsen.

Katja Magnusson/Istanbul

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Mätpluppar styr mig: Maria Persson Löfgren,.. Igår kl 10:00(3:00 min)

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Tysk studentrevolt fyller 50: Ekots Daniela... Ons 18 apr kl 10:00(3:01 min)

Utrikeskrönikan den 18 april 2018. Berlin.

Utrikeskrönikan den 18 april 2018. Berlin.

"Om en månad är det dags för bröllop": Claes... Tis 17 apr kl 10:00(2:54 min)

Utrikeskrönikan den 17 april 2018. London.

Utrikeskrönikan den 17 april 2018. London.

Lönar sig ansvarsfull handel? Hanna Sahlberg... Mån 16 apr kl 10:00(3:07 min)

Utrikeskröninakn den 16 januari 2018. Peking.

Utrikeskröninakn den 16 januari 2018. Peking.

Om vidskeplighet i Afrika: Ekots Samuel Larsson,.. Fre 13 apr kl 10:00(3:18 min)

Utrikeskrönika den 13 april 2018. Maputo

Utrikeskrönika den 13 april 2018. Maputo

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".