Sumatras djur har allt mindre regnskog som skydd

20 min
På den indonesiska ön Sumatra pågår just nu den snabbaste avskogning världen har sett. Regnskogen som är ett livsnödvändigt skydd för djuren ersätts av oljepalmer. Tigern, elefanten, noshörningen och orangutangen som är Sumatras fyra riktigt karismatiska arter är alla akut utrotningshotade och har nu förlorat större delen av livsutrymmet de en gång hade i regnskogen.

Varje år försvinner mer än fem procent av den ursprungliga regnskogen på Sumatra. När vi åker genom landskapet ser vi med blotta ögat hur oljepalmsplantagerna breder ut sig, mil efter mil. Motorsågarna ljuder i landskapet, nybrända hyggen ryker fortfarande och de små palmplantorna står i raka rader.

Det var i mitten av 90-talet den verkliga oljepalmsboomen startade i Sydostasien. Oljepalmen är en fantastisk oljeproducent som ger tio gånger så mycket olja som de flesta andra oljeväxter. Den är lönsam både för den indonesiska staten, för de stora bolagen och enskilda småbrukare som odlar både lagligt och illegalt. Vilda djur och växter har däremot fått betala ett högt pris för palmoljan.

De flesta av de kanske 4-500 Sumatratigrar som finns kvar lever ute i oskyddade områden där staten redan sålt avverkningsrätter. Med hjälp av kamerafällor försöker forskarna ta reda på var tigrarna finns, men när de återvänder till platser där kamerorna fotograferat tigrar händer det ofta att skogen redan är borta. 
 −Det räcker inte att bara skydda den skog som finns kvar, säger tigerforskaren Sunarto, vi måste också restaurera förstörda områden.

Sumatraelefanten flyttades nyligen upp till högsta hotklassen på IUCN:s rödlista. Den har förlorat 70 procent av sitt livsutrymme och när skogarna krymper ökar också konflikterna med människor. Lena Näslund har mött forskare och naturvårdare och vandrat både i Sumatras bevarade och förödda skogar.