Vostoksjöns hemligheter nära ett avslöjande

20 min
Ryska forskare försöker borra sig genom Antarktis tjocka is ner till en underjordisk sjö som varit avskuren från omvärlden i minst 20 miljoner år. Vostoksjön ligger nämligen under nästan fyra kilomenter tjockt istäcke och kan närmast kan beskrivas som en egen värld. Uppgifter som kommit det senaste dygnet säger att borren nått ned till Vostoksjön och den ryska forskningsledaren Valeri Lukin tror att det kan vara sant, men säger att han just nu inte kan komma i kontakt med borrlaget som nyligen lämnat sydpolen.

Hur har man tacklat utmaningen att inte kontaminera den jungfruliga issjön med bakterier från vår moderna värld? Vad kan finnas därnere? Hur kan det vara osäkert om man faktiskt har kommit ner? I Vetandets värld berättar glaciologiprofessor Per Holmlund om de ryska forskarnas ansträngningar för att ta sig ner i djupet. Förhoppningsvis kommer också nya besked om borrningen under sändningens gång.

Den ryska Vostokstationen på Antarktis är belägen på en av de mest ogästvänliga platserna på jorden. Temperaturen har aldrig passerat nollstrecket och "värmerekordet" ligger på −12,2 grader Celsius. Årsmedeltemperaturen är för det mesta runt −57 grader och rekordkylan på −89,2 grader gör Vostokstationen till världens kallaste arbetsplats, som dessutom ligger på 3500 meters höjd. Nyanlända forskare mår ofta pyton och kroppen behöver flera veckor för att vänja sig.

Här finns ett tidigare Vetandets Värld om Vostoksjön: