Kapitalism - om pengar och protester

42 min

2011 var året då folkliga uppror spred sig över världen. I Väst var det kapitalismen som fick klä skott för kritiken.

I kapitalismen förlovade land USA växte i september förra året den så kallade Occupy Wall Street-rörelsen fram. Den beskyllde de amerikanska bankerna för rovdjurkapitalism och tältlägret i Zuccotti Park bevakades av världspressen. Idag är lägret rivet och demonstranterna har evakuerats, men rörelsen fortsätter ändå med sina aktioner och många menar att de redan påverkat retoriken i presidentvalskampanjen. Kosmos medarbetare Petra Socolovsky har bland annat vart med på en av Occupy Museums manifestationer och ställt frågan hur har USA:s politik och kulturliv påverkats av proteströrelsen.

”Finns det några alternativ till kapitalismen och hur ser de i sådana fall ut?”, frågar sig kulturgeografen David Harvey. Han är av världens 20 mest citerade akademiker inom humaniora, examinerad i Cambridge på 60-talet och numera professor på City University of New York. Harvey är en av vår tids skarpaste kritiker av den nyliberala ekonomiska politiken som han menar kommer ha svårt att lösa den senaste finanskrisen. I höstas kom hans senaste bok Kapitalets gåta och kapitalismens kriser ut på svenska, en genomgång av kaptialismens framväxt och kriser under 1900-talet.  Cecilia Blomberg träffade den engagerade professorn när han besökte Sverige och föreläste inför fullsatta salar.

Kyssaktioner för att visa sin ”passion för utbildning”, zombiemarscher till tonerna av Michael Jacksons 1980-talshit Thriller, och joggingturer under dygnets 24 timmar runt presidentpalatset La Moneda i Santiago. Det här är några av de aktioner som skett under det så kallade studentupproret i Chile, som beskrivs som landets största protester sedan demokratin infördes 1990. Avgiftsfri utbildning, ett stopp för vinster i privata utbildningsföretag och ett förstatligande av gymnasieskolan står bland annat på parollerna. Lars Palmgren rapporterar från Chile.

Kapitalismen som ekonomisk-politisk modell har nästan blivit globalt allena rådande. Till och med det kommunistiska Kina, som idag har tagit plats högst upp bland världens mäktigaste länder, har anammat kapitalismens principer. Men hur går egentligen kommunismen och kapitalismen ihop och vad tycker kineserna? Göran Sommardahl reder ut det hela.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".