Hemma hos Louise Bourgeois

44 min
Louise Bourgeois hör till de allra största namnen i 1900-talskonsten. Hon skapade under sju decennier. Var 71 år då hon slog igenom. De stora spindlarna, stympade kropparna och rumsliknande celler är några teman hon är känd för. Cecilia Blomberg återvänder till en intervju som gjordes för 17 år sen i hemmet i New York.

Just nu visas I Have Been to Hell and Back på Moderna Museet i Stockholm. En utställning med lite mer än 100 verk, varav en tredjedel möter publiken för första gången.

Cecilia Blomberg har sett den och även pratat med curatorn Iris Müller-Westermann och Jerry Gorovoy som under 30 år jobbade som Louise Bourgeoises assistent. Han var också hennes nära vän.

Gör en tidsresa med Kulturreportaget tillbaka till 1998 och mötet med denna karismatiska konstnär vars motto var att vara helt öppen om sitt liv. Det handlar om barndomens svårläkta sår. Om behovet av att hela tiden slå sönder för att sedan ägna sig åt att laga och reparera. Och om ett konstnärskap som när man ser de senare verken ändå verkar ha avslutats i en mer försonande ton.