Den felaktiga forskningen om mässlingvaccinet

18 min
Fortfarande lever misstankarna kvar om att det vanligaste vaccinet mot mässling kan orsaka autism hos barn. Men de uppgifterna bygger på ett allvarligt fall av felaktig forskning.

Mässling har på senare tid gjort en oönskad comeback i USA med utbrott i flera delstater.

Även här i Europa talas det mycket om mässlingen just nu eftersom en liten pojke har dött efter att ha blivit smittad under ett utbrott i Tyskland.

Eftersom mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar är spridning lätt om inte en väldigt hög andel av befolkningen är vaccinerad.

Men trots det finns det rykten om att det kombinerade vaccinet som ges mot mässling, påssjuka och röda hund skulle vara farligt och kunna orsaka autism hos barn.

Ett av de vanligaste ryktena kommer från ett allvarligt fall av felaktig forskning i slutet av 1990-talet.

I London berättar journalisten Brian Deer om hur det gick till när han avslöjade alla felaktigheter kring den här forskningsstudien.

I samma stad säger också barnsjuksköterskan Jo Townson att det fortfarande är vanligt med frågor om det här från oroliga föräldrar.

I programmet medverkar Brian Deer, journalist i London, Jo Townson, förälder och barnsjuksköterska, Mike Catchpole, forskningschef på det europeiska smittskyddsinstitutet ECDC.