Skattsökarna – den okända berättelsen om skeppet Vasa och bröderna Olschanski

49 min
Vi har alla sett honom, i en eka mitt i Stockholm med ett specialkonstruerat  lod som skulle hitta skeppet som glömts bort på Östersjöns botten. Den 24 april 1961 satt över 100 miljoner människor världen över framför sina TV-apparater och följde bärgningen – de såg i direktsändning hur träet kom ovanför ytan för första gången på över 300 år. Anders Franzén heter mannen bakom det komplicerade projektet. Berättelsen om hur han hittade det bortglömda skeppet är svensk nutidshistoria.

Men vad är egentligen sant i det som berättades? Var Vasa verkligen ett bortglömt skepp? Hittade Anders Franzén verkligen Vasa först? Under 3 års tid har Simon Moser grävt i arkiven och hittat en annan historia. Han har hittat en berättelse som inte ens hans egen familj velat veta av. Han har hittat två bortglömda bröder - Simon och Leonard - bröderna Olschanski.

Bröderna Olschanski var verksamma i bärgningsindustrin i början på 1920 –talet och ansökte då om att bärga Vasa , ett skepp som enligt historien ska ha varit bortglömt. Från 2010.

Simon Moser, är utbildad som radioproducent från Dramatiska Institutet. Han har jobbat för flera redaktioner på Sveriges radio och UR.