Sibelius och Sjostakovitj - och ljudet av en diktator

Här finns inget ljud
I kvällens P2 Live hör du den unga brittiska violinisten Jennifer Pike spela Sibelius violinkonsert tillsammans med Malmö Symfoniorkester under ledning av Nikolaj Znaider.

Jennifer Pike från London har tagit musikvärlden med storm och lovorden haglar över henne. När hon inte framträder som solist hjälper hon unga människor med problem att må bättre genom att utöva musik och för detta arbete har hon utsetts till ambassadör för prins Charles egen välgörenhetsorganisation The Prince's Trust.

Kvällen bjuder också på Sjostakovitjs Symfoni Nr 10 med MSO, ett riktigt kraftprov på nästan en timme, under ledning av en av de just nu mest hyllade danska violinisterna och dirigenterna, Nikolaj Znaider.

-Det finns inte en död punkt, det är ett verk som är gediget, helt igenom och jätteroligt att spela, säger Malin Nyström, violinist och alternerande förste konsertmästare i Malmö Symfoniorkester.

Hur låter förresten Josef Stalin, tolkad till musik? Ett musikaliskt porträtt av diktatorn bryter fram i andra satsen och med Symfoni Nr 10, komponerad 1953, samma år som Stalin dog, förbättrade Sjostakovitj sitt då ganska skamfilade rykte. Många hade undrat var han egentligen hade haft sina sympatier under alla år med patriotiska kantater under Stalin.

I kvällens P2 Live blir det också musik av Laura Netzel, från en pianoafton med Lucia Negro på Musikaliska i Stockholm.

Programledare: Lotta Malmstedt
Producent: Lotta Waldenmark

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.04
  Jennifer Pike (Vl), Malmö Symfoniorkester (Ork), Nikolaj Znaider (Dir) - Violinkonsert D-Moll
  Kompositör: Jean Sibelius
 • 19.45
  Jennifer Pike (Vl), Malmö Symfoniorkester (Ork), Nikolaj Znaider (Dir) - Symfoni Nr 10 E-Moll
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 20.40
  Lucia Negro (Pi) - Pianosonat Ess-Dur
  Kompositör: Laura Netzel