Rolf de Maré – rik, gay och framsynt danspionjär

55 min
Programmet är en repris från 2008 I veckans STIL uppmärksammar vi en svensk man som kom att bli världsberömd genom sitt banbrytande sätt att blanda konst, dans, kostym och musik, Rolf de Maré (1888-1964).

Och det gjorde han i Paris 1920 då han engagerade dåtidens mest nyskapande konstnärer, musiker, poeter och koreografer med syfte att skapa ett slags allkonstverk.  Fernand Léger, Nils Dardel, Francis Picabia , Erik Satie, Jean Cocteau, Rene Clair  fick här stort svängrum att prova nya idéer. Det kom att få namnet Ballet Suedois, eller som vi säger här –  Svenska Baletten. Mellan 1920-1925 var den det mest avantgardistiska man kunde se och höra på en scen. Inspiration kom från den banbrytande dansensemblen Ryska baletten, men Svenska Baletten gick faktiskt ännu längre i sin experimentlusta.

Rolf de Maré var vida uppskattad internationellt, men här i Sverige blev han hånad och utsatt för grov förföljelse i pressen. Han var öppet homosexuell, och det ansågs inte lämpligt. Inte enbart för att homosexualitet avkriminaliserades först 1944. Att Rolf de Maré hade skapat en dansgrupp kring sin unge älskare, koreografen och dansaren Jean Börlin, ansågs upprörande.

Rolf de Maré slog in på den konstnärliga banan genom att börja samla modern, samtida konst. Det kunde han göra då hans mormor var den förmögna grevinnan Wihelmina von Hallwyl. Om henne berättar vi också i programmet. Inte minst fick Rolf de Maré hjälp att orientera sig i konstvärlden av sin gode vän konstnären Nils Dardel. Hans barnbarn, konstnären Henry Unger berättar om hur livet hos Rolf de Maré i Paris kunde te sig.

Rolf de Maré lanserade dessutom världens första modemagasin för män, Magasin Monsieur. Om hur man klär sig som en gentleman pratar vi med de nya svenska modeskaparna Our Legacy.

Veckans gäst är Erik Näslund, chef för Dansmuseet i Stockholm och författare till den nya biografin Rolf de Maré,  Konstsamlare – Balettledare – Museiskapare.