De kristna flyr Mellanöstern

51 min
Det pågår en exodus av kristna från Mellanöstern, det område där kristendomen har sina rötter. I början av 1900-talet utgjorde de kristna 20 procent av befolkningen, idag har antalet reducerats till 5 procent. Om trenden fortsätter kommer dagens 12 miljoner kristna ha minskat till 6 miljoner 2020. Vad beror utvecklingen på? Ja, kristna föder färre barn än muslimer, men den starkaste faktorn är förföljelse.

Fram till islams segertåg på 600-talet var kristendomen dominerande i regionen. Periodvis har sämjan mellan kristna och muslimer varit god, även om konflikter har förekommit, som under korstågstiden och mot slutet av osmanska riket.

Men varför förföljs de kristna idag? Vad har arabiska våren betytt? Måste de negativa profetiorna slå in eller kan trenden vända? Det är frågor som tas upp i detta temaprogram.  

Vi möter Hatune Dogan, som växte upp i en rik syrisk-ortodox familj i södra Turkiet. Familjen tvingades fly hals över huvud och sälja egendomen till underpris; idag bor hon i Tyskland och leder ett stort hjälparbete. Vi möter också Mitri Raheb, luthersk präst i Betlehem som har valt att stanna i Palestina trots stora svårigheter. Sverige Radios korrespondent i Mellanöstern, Cecilia Uddén, rapporterar från Egypten om de kristna egyptiernas, kopternas, situation.

I studion samtalar professor Svante Lundgren, som just har kommit med en bok om de kristna i Mellanöstern, prästen Misha Jaksic, som företräder de ortodoxa kyrkorna i Sveriges kristna råd, och Adris Hanna, syrisk-katolsk präst.

Programledare: Tithi Hahn tithi.hahn@sverigesradio.se

Producent: Sören Wibeck soren.wibeck@sverigesradio.se