Sharia, D&G-bojkotten och skadeståndsnivåer

41 min
Varför bråkar Elton John med Dolce & Gabbana? Hur funkar sharia? Och hur avgörs skadeståndsnivåer i svenska domstolar? Det är några av de frågor vi tar upp i dagens program.

Sharia har garanterat mänskliga rättigheter och räddat människors liv, ägodelar, heder och värdighet. Så stod det i Arabförbundets fördömanden av Sverige. Vad är sharia egentligen och hur tillämpas den i praktiken? Det frågar vi Othman Al-Tawalbeh, doktorand i islamsk teologi på Uppsala universitet

Apropå Högsta domstolens beslut att den unga kvinnan som drabbats av hämndporr ska få 76 000 i skadestånd: är de svenska skadeståndsbeloppen fortfarande alldeles för låga för att förebygga brott? Anna Rogalska Hedlund, jurist på Centrum för Rättvisa, ger sin syn på saken.

Och så har gayikonerna Domenico Dolce och Stefano Gabbana fördömt gayikonen Elton John för att han har skaffat vad de kallar syntetiska barn genom surrogatmamma. Elton ska aldrig mer bära Dolce & Gabbana kläder och de ska aldrig mer spela Eltons musik. Vad handlar den här konflikten om egentligen? Robert Hannah, människorättsjurist och riksdagsledamot för Folkpartiet, har följt bråket.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist

Music played in this episode

  • 15.04
    Elton John - Home Again (Radio Edit)
    Album: Home Again
    Kompositör: Elton John, Bernie Taupin
    Bolag: UNIVERSAL MUSIC