Riksdagen i P1 – Alla tar ansvar

51 min
Det är den andra december 2014 och Sverigedemokraterna har kallat till presskonferens. De ska tala om ifall de kommer fälla regeringens budget. Och faller budgeten, då hänger hela regeringen löst.

Granskningsnämnden fäller dokumentären ”Riksdagen – Alla tar ansvar”

Dokumentärprojektet Riksdagen i P1 har under fyra år följt några riksdagsledamöter i flera radioreportage om människan och makten. Radioprojektet fortsätter under den nya mandatperioden. Några personer har varit med förut. Andra är nya. Reportrarna Amanda Glans och Hugo Lavett började träffa dem i september 2014 utan att veta vad som skulle hända. Snart stod det klart att inget var som vanligt. Det blev en dramatisk höst av kaos, konflikt - och konsensus

 Det är berättelsen om hur ett ensamt parti tog sig makten att göra riksdagen omöjlig att styra. Om en höst då de andra partierna krigade i medierna, men möttes i det dolda. I kampen om att framstå som de som tar ansvar. 

 Medverkande i bokstavsordning:

Paula Bieler, Uppsala - riksdagsledamot SD

Rossana Dinamarca, Trollhättan - riksdagsledamot V

Kent Ekeroth, Lund - riksdagsledamot SD

Robert Hannah, Göteborg - riksdagsledamot FP

Tomas Eneroth, Växjö - riksdagsledamot S

Tomas Tobé, Gävle - riksdagsledamot M

Reportrar: Amanda Glans och Hugo Lavett.

Producent: Lasse Truedson, Tredje Statsmakten för Sveriges Radio

I dokumentärprojektet Riksdagen i P1 har reportrarna Amanda Glans, Erik Hedtjärn och Hugo Lavett följt några politiker i Sveriges Riksdag ända sen valet 2010. Ett arbete som resulterat i Stora journalistpriset.

Serien följer några riksdagsledamöter i den unikt komplicerade politiska situationen som råder i Sveriges Riksdag där en koalitionsregering ska få igenom sina förslag utan att ha riksdagsmajoriteten bakom sig - och med ett extremt parti som ingen annan vill förhandla med.

Arbetet presenterades först i serien Riksdagen 100 dagar som sändes i januari 2011.

Senare följde dokumentären Partiledaren om Håkan Juholts väg till partiledarposten. För den fick reportrarna Stora Journalistpriset som Årets berättare 2011.

Därefter följer tre dokumentärer om ledamöterna och deras liv: Partiledaren och kandidatenKent och Abir och  Ledamöternas bittra tårar, som avslutade förra mandatperioden och sändes på valdagen den 14 september 2014.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.05
  Björn Olsson - Avtagande Verklighet
  Album: Instrumentalmusik... Att Sjunka In I... Eller Kanske Att Försvinna Till
  Kompositör: Björn Olsson
  Bolag: Dolores Records
 • 15.12
  Erik De Vahl - Det Finns Inget Mörker
  Album: Scattered Vacations / As I Am Beating
  Kompositör: Erik De Vahl
  Bolag: Erik De Vahl