Saul Perlmutter förändrade vår bild av universum

20 min
Fysikpristagaren Saul Perlmutter har levt hela sitt akademiska liv i Berkeley i Kalifornien och det var där hans resa mot Nobelpriset började. Han lovordar det öppna och varma forskningsklimatet i Berkeley och menar att det var tack vare det, som de kunde göra upptäckten, som i år uppmärksammas av nobelkommitén.

- Utan viljan och modet att testa nya idéer hade vi aldrig kunnat genomföra den här forskningen, säger Saul Perlmutter, professor i astrofysik i Berkeley.

Saul Perlmutter delar årets nobelpris i fysik med Adam Riess och Brian Schmidt. De upptäckte under 90-talet att universum utvidgar sig på ett sätt som var helt överraskande, nämligen det att universum expanderar allt snabbare och inte med avtagande hastighet, som man trott tidigare.

När Vetenskapsradions reporter Lars Broström träffar Perlmutter i hans hem i Berkeley Hills pratar de givetvis om Nobelpriset, om forskningen bakom upptäckten, men också något överraskande om folkmusik. Ända sen barnsben har nämligen Perlmutter ägnat sig åt olika sorters folkdans.