Brian Schmidt – expert på kosmos och vin

20 min
Vårt oändliga universum expanderar, och det har vetenskapen känt till i nästan hundra år. Men vore det inte för årets tre nobelpristagare i fysik, så skulle vi kanske ännu idag gått runt och trott att universums utvidgning håller på att bromsas upp av världsalltets inneboende gravitation. En av fysikpristagarna bor i Australien, Brian Schmidt, och arbetar vid Mount Stromlo Observatory

Men universom bromsas inte upp – tvärtom är det så att universums expansion accelererar, pådriven av det stora okända som utgör tre fjärdedelar av universum. Ingen ännu vet vad det är, men det kallas mörk energi. Brian Schmidt har tillsammans med

Alla – inte minst forskarna själv – blev totalt överraskade av de resultat de kom fram till i slutet av 1990-talet. Det var två konkurrerande forskarlag, ett i Australien och ett i USA, som upptäckte att en specifik sorts, extremt avlägsna supernovor lyste ljussvagare än väntat. De kunde av det dra slutsatsen att supernovorna var ännu mer avlägsna än man tidigare trott, vilket innebar att universums expansion accelererar.

- Vi hittade något som först verkade helt galet. Men att upptäcka att vi fram till våra mätningar missat att upptäcka de 73% mörk energi som universum består av – det kändes stort.

Dessa 73 procent består av något som får gravitationen att verka tvärtemot vad vi känt till tidigare.

- Jag skulle verkligen vilja försöka ta reda på vad mörk energi egentligen är, men jag tror att det kommer att bli extremt svårt, säger Brian Schmidt, professor vid Australian National University och verksam vid Mount Stromlo-observatoriet utanför Canberra. När han inte forskar kring universums gåtor ägnar han sig åt att framställa Pinot Noir-viner på sin egen vingård.

Brain Schmidt delar ena halvan av årets Nobelpris i fysik med Adam Riess, Baltimore, USA, medan den andra halvan går till Saul Perlmutter, Berkley, USA. Alla får de priset för upptäckten av universums  accelererande expansion genom observationer av avlägsna supernovor.