Dan Shechtman en forskarvärldens askungesaga

19 min
Historien om hur den unge kemisten Dan Shechtman en morgon i april 1982 i sitt mikroskop såg något som ingen trodde var möjligt har kallats "forskarvärldens askungesaga". Upptäckten av det som senare fick namnet kvasikristaller skakade om en hel forskarvärld. Dan Shechtman fick kämpa för att bli tagen på allvar. En av hans främsta motståndare var den dubble Nobelpristagaren Linus Pauling, som aldrig erkände kvasikristallernas existens.

I det första av pristagarportträtten träffar vi 2011 års Nobelpristagare i kemi, Dan Shechtman. Han tar emot på sitt kontor på Israel Institute of Technology, Technion, vars lummiga campus är beläget på en av alla de kullar som utgör Israels tredje största stat, Haifa.

I Dan Shechtmans bokhylla står fortfarande den ljusgröna labb-bok med prydliga anteckningar från det experiment som så småningom blev ett Nobelpris.

Upptäckten att atomer i kristaller kan forma sig i regelbundna femtaliga mönster som aldrig upprepas stred mot dåtidens naturlagar och förändrade hur forskare ser på fasta material i grunden. Kvasikristaller förklarar varför vissa stål blir extra hållbara och fungerar utmärkt som värmeisolatorer. Ett tag förutspåddes stekpannor belagda med kvasikristaller till och med kunna konkurrera ut teflonpannan.