Irak – åtta år av Konflikt

57 min

Om det blodiga och omtumlande krig som präglat det senaste decenniet i såväl världspolitiken som i programmet Konflikt. Från Cecilia Uddéns intervju med en jublande Christopher Hitchens 2004 till Urban Hamids besök i irakiska Rawas trasiga vardag i Basra 2010 - hör hela berättelsen om en amerikansk dröm att stöpa om Mellanöstern med vapenmakt, som förvandlades till en irakisk mardröm av skillningslöst våld, sekterism och krossade förhoppningar.

Från och med 2012 ska inga amerikanska militära styrkor finnas kvar i Irak, så stod det i avtalet som röstades igenom i det irakiska parlamentet 2008. De sista trupperna rullade in i Kuwait redan innan julhelgen, men Konflikt tar ändå chansen att på årets sista dag summera USA:s krig och återutsända röster som kommenterat det genom åren. Lotten Collin har sammanställt intervjuer och reportage om Irak från de många program som vi gjort under åtta års produktion.

Vi har nu återvänt till några av de röster vi hört i Konflikt genom åren, för att höra vad de anser om utvecklingen i Irak idag. Konflikts Mikael Olsson ringde upp Ahmed al-Rikaby, irakisk journalist som driver radiostationen Dijila i Irak, och Nabil al-Tikriti, amerikansk-irakisk historieprofessor för att ställa frågan: Är Irak idag en "demokratisk och suverän stat", som president Barack Obama hävdade i sitt tal inför tillbakadragandet?

Efter invasionen var det många irakier som hävdade att jakten på oljan var det egentliga motivet till USA:s invasion. Den misstanken blev inte mindre under åren som gick, när politikerna började sluta avtal med utländska oljebolag trots att det inte fanns nån lag på plats som skulle reglera oljeutvinningen. Konflikts Ivar Ekman sammanställde intervjuer med analytiker och aktivister som hörts tidigare i Konflikt, och Mikael Olsson ringde upp en av dem, förra oljeministern Issam al-Chalabi för att höra vad som hänt sedan dess.

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Lotten Collin 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista