Renässansmänniskan - om Leonardo, David Byrne och moderna mångsysslare

42 min
Renässansmänniskan är människan som kan allt: som inte bara är konstnär, utan också är ingenjör, musiker, arkitekt, vetenskapsman, poet...

National Gallery i London pågår just nu en stor Leonardo da Vinci-utställning, mannen som kommit att förkroppsliga själva begreppet renässansmänniska. 1482, 30 år gammal, lämnade Leonardo da Vinci Florens där han fått sin bildning som konstnär, och fick anställning som hovmålare hos Milanos Furste, Ludovico Maria Sforza eller Ludovico il Moro som han kallades. Och det är den 18 år långa perioden där som nu är i fokus på National Gallery. Cecilia Blomberg har sett utställningen och träffat Martin Olin, intendent på Nationalmuseum i Stockholm, och fördjupat sig i vad det innebar att vara ett unerversalgeni under själva renässansen.
Utställningen Leonardo: Painter at the Court of Milan visas på National Gallery i London fram till den 5 februari.

Möt också David Byrne i en exklusiv intervju. Mannen som var med och grundade Talking Heads är i dag själva sinnebilden för en kreativ människa, en modern renässansmänniska, verksam som musiker, författare, filmare, fotograf, konstnär och även flitig föredragshållare. Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin mötte honom i ett samtal om bland annat just kreativitet.

Och så berättar Sonja Schwarzenberger om sin generation, födda på 80-talet, som inte är renässansmänniskor utan survivalister. De befinner sig i en verklighet som kräver specialisering, samtidigt på en arbetsmarknad där man bör vara multibegåvad för att överleva och för att hela tiden kunna söka nya jobb.


Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl