Den bortre tidsgränsen ska tas bort nästa år

32 min

Regeringen kommer i sin höstbudget att föreslå att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen avskaffas den 1 januari nästa år. Det sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i Ekots lördagsintervju idag.

– Tanken var väl att den bortre tidsgränsen skulle ha en effekt, en nedhållande effekt på sjukskrivningarna. Och det kan man väl konstatera att samtidigt som det här har trätt i kraft, och införts, har samtidigt sjukskrivningstalen faktiskt ökat, säger Annika Strandhäll.

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen - det som dom rödgröna kallat stupstocken - som innebär att en sjukskriven får lämna sjukförsäkringen efter 2,5 år tas alltså bort den 1 januari nästa år.

Men det lär bli debatt. Oppositionen vill ha gränsen kvar - och varnar för en återgång till långa och passiva sjukskrivningar. Och dessutom är tidpunkten fel - nu när sjuktalen ökar dramatiskt i Sverige.

Nu lovar Annika Strandhäll att kombinera den borttagna tidsgränsen med förstärkta åtgärder för de sjukskrivna, så att inte sjuktalen ökar ännu mer.

– Just nu pågår det, med tanke på den alarmerande situationen när det gäller sjukskrivningar, ett intensivt arbete i regeringskansliet kring det här. Det här är min mest prioriterade uppgift. Och ja, det kommer att komma förslag på åtgärder, säger socialförsäkringsministern.

Oppositionen säger att det är helt fel läge att ta bort tidsgränsen, med tanke på att sjuktalen ökar. Vad säger du om det?

– Då skulle jag vilja säga att det är helt rätt läge. Vi lägger resurser på att också administrera den här bortre tidsgränsen. Arbetsförmedlingen själva säger att de människor som utförsäkras och kommer till arbetslivsintroduktionen är för sjuka och oroade för sin ekonomi för att över huvud taget kunna ta till sig av några insatser, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.