Gertrude Bell – den modiga och modeintresserade grundaren av Irak

54 min
Gertrude Bell (1868-1926) kan kanske bäst beskrivas som en blandning av Indiana Jones och Downton Abbey. En lika modig som modemedveten kvinna som på sitt CV skulle kunnat ha listat: upptäcktsresande, författare, arkeolog, fotograf, trädgårdsfantast, bergsklättrare, politisk rådgivare – och grundare av staten Irak. Och dess Nationalmuseum i Bagdad. Flera böcker och biografier har skrivits om Gertrude Bell, men allt som oftast så har hon och hennes bedrifter liksom ”försvunnit” ur historieböckerna. Men tiden har börjat komma ikapp henne. I veckans STIL berättar vi mer om denna driftiga kvinna som i över 600 dagar reste 2000 mil på hästar och kameler i otillgängliga områden – och med en packning full av kameror, kläder och kristallglas att dricka ur.

Gertrude Bell hade turen att födas i en förmögen och framsynt familj i Newcastle i Storbritannien, mitt i den blomstrande industrialismen, 1868. Hon tilläts studera på Oxford där hon briljerade – hon gick ut med högsta betyg – och hon kom att under resten av sitt liv att fortbilda sig – i arkeologi, fotografi och språk. Hon talade bland annat persiska, turkiska och inte minst arabiska. Det gav henne enorma fördelar. Dessutom bar hon en hejare på att knyta kontakter och bli kompis med folk, överallt.

I veckans program har vi talat med Newcastle University i England där Gertrude Bells samlade arkiv finns med tusentals fotografier och brev, alla hennes dagböcker och privata bibliotek. Hit kommer varje år människor som på olika sätt är intresserade av Gertrude Bell - forskare, militärer, politiker, journalister, författare och poeter. Och filmregissörer.

På filmfestivalen i Berlin i februari visade den tyske regissören Werner Herzog upp filmen Queen of the Desert, där huvudrollerna innehas av Nicole Kidman och Damian Lewis, som vi sett som Nicholas Brody i tv-serien Homeland. Och i USA håller just nu dokumentären Letters from Baghdad om Gertrude Bells insatser i mellanösternpolitiken som skapade staten Irak, 1921, att färdigställas av Sabine Krayenbühl och Zeva Oelbaum. Dem har vi träffat i New York. Gertrude Bell var även en skicklig bergsklättrare och i veckans program har vi träffat Hanna Kajsa Färnström, en av Sveriges mest erfarna klättrare som bestigit berg i nästan 20 år.

Veckans gäst är Qaisar Mahmood, avdelningschef på Riksantikvarieämbetet.